top of page
  • Wouter Versluis

No cure, No way

Updated: Dec 7, 2018

In onze business komt het vaak voor dat er gewerkt wordt op basis van no cure no pay. Dit lijkt te mooi om waar te zijn, en zoals altijd zit ook hier een addertje onder het gras. Bij het toepassen van no cure no pay, is de adviseur niet onafhankelijk meer.


Onafhankelijk advies

Als u een adviseur inhuurt, bent u, mits het een betrouwbare adviseur is, verzekerd van onafhankelijk advies. De adviseur is als het ware bij u in dienst om het beste voor u te zoeken. In ruil daarvoor betaalt u hem tenslotte. Als een adviseur werkt op basis van No cure no pay is er wat anders aan de hand. De adviseur is niet zozeer in dienst bij u, maar probeert een eindproduct te verkopen. Hierin zit een perverse prikkel, die voor hem maar vooral voor u negatief kan uitpakken. De adviseur zal niet op zoek gaan naar het beste resultaat voor u, maar voor zichzelf. En dit is meestal niet hetzelfde.


SDE+ subsidie

Het meest sprekende voorbeeld is de SDE+ subsidie. De toekenning van de subsidie is door middel van een veilingmodel. Dit houdt in dat u een bod doet waarvoor u de duurzaam opgewekte stroom aanbied aan de overheid. Gedurende een maand kunt u een bod indienen, waarna de pot verdeeld wordt van onderuit(laagste bod wordt eerst geaccepteerd, tot de pot leeg is). Om de subsidie en het rendement voor de investeerder optimaal te krijgen is een uitgekiende strategie en analyse nodig. Stel, uw adviseur werkt op basis van 'No cure no pay' dan zal hij altijd adviseren voor een lager bedrag in te schrijven, zodat de kans op subsidie, en daarmee winst voor hem, groter is. Bovendien is de succesfee vaak een stuk hoger als u niet voor 'no cure no pay' had gekozen. Uiteindelijk betaalt u dus meer voor het advies en wordt uw rendement minder.


Een rekenvoorbeeld:

Stel, u heeft 250 zonnepanelen op uw dak laten plaatsen. Door een 'no cure no pay' advies is de subsidie 1 cent/kWh lager dan wanneer u een onafhankelijk adviseur had ingeschakeld. Hierdoor krijgt u per jaar € 618,- minder. De SDE+ subsidie krijgt u voor 15 jaar waardoor u € 9.270,- subsidie misloopt. Op een investering van € 41.250,- is dat ruim 22%! Dat was dan wel een heel duur advies.


Eternergy: betaalbaar en resultaatgericht

Eternergy kan u helpen. Voor een eerlijke prijs, het allerbeste advies. Niet alleen op korte termijn tevreden, maar een absolute fan op lange termijn, daar gaan wij voor!


Meer weten over het verduurzamen van uw onderneming? neem vrijblijvend contact met ons op, bijvoorbeeld via info@eternergy.nl88 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page